In een knusse ambiance op het kantoor van ToReachIt in Maaskdijk is donderdagavond het startsein gegeven voor de Ride to Return 2017. De komende vier maanden trainen 9 jonge mannen met een verslaving- of detentieachtergrond met 9 geängargeerde ondernemers uit de regio West- en Oostland toe naar een nieuwe fase in hun leven én de gezamenlijke eindtocht van 120 kilometer door de heuvels van Luxemburg.In 2016 organiseerde ToReachIt in samenwerking met Delta Cycling Rotterdam onder de naam Bike Ride Challenge al eenzelfde traject. “De pilot van vorig jaar was eigenlijk meteen een groot succes. Van de tien deelnemers sloten vijf jongens het fietsproject af met een baan, werkervaringsplek of opleiding en iedereen had een nieuwe stap in hun leven gezet op, of opzoek naar het juiste pad en een hoopvolle toekomst. Dat duwtje geven we graag. Daar doen we het voor.”

De acht ondernemers die meedoen aan de Ride to Return maken in de komende periode veel tijd vrij om met de deelnemers te fietsen, elkaar beter te leren kennen en ervaringen te delen. “Ik doe graag weer mee aan RidetoReturn om zo een steentje bij te dragen om de potentials weer aan eigenwaarde en een baan te helpen,” aldus Arjen van Dalen, directeur bij K.A. van Daalen in Pijnacker en als ondernemer deelnemer aan de Bike Ride Challenge en de Ride to Return. Tevens is het gelijk een goede stok achter de deur om voldoende sportief bezig te zijn,” voegt hij er met een lach aan toe.

Tom, deelnemer in 2016, liep al bij twee bedrijven stage die verbonden waren aan de Bike Ride Challenge. “Met het fietsen heb ik iets ondekt waarin ik mijn ei kwijt kan. Lekker mijn hoofd leegmaken op de racefiets. Op de fiets is ook iedereen gelijk. Afzien ziet er voor iedereen hetzelfde uit, of je nu ondernemer bent of deelnemer. De Bike Ride Challenge heeft mij op die manier al heel veel nieuwe ervaringen en kansen geboden en ik hoop er daar komend jaar nog een aantal aan toe te voegen” vertelt hij. Komend jaar fietst Tom als begeleider mee met de Ride to Return en helpt hij de organisatie een handje met de logistieke en organisatorische zaken.

Rob den Boer, ook als ondernemer verbonden aan de Bike Ride Challenge neemt komend jaar zelfs plaats in het stichting bestuur van ToReachIt. “De Bike Ride Challenge was mijn eerste ervaring op een racefiets en meteen zag ik dat je de fiets ook kunt inzetten als middel voor een hoger doel. Voor de deelnemers is het een laagdrempelig opstapje naar een nieuw netwerk, plezier en zelfvertrouwen. Ik heb er heel veel zin in om met deze nieuwe groep dat traject weer af te leggen.”

Tijdens de kick-off maakten de deelnemers en ondernemers kennis met elkaar, gaf Jelle de Jong (trainer bij Delta Cycling Rotterdam) een introductie in het wielrennen en kregen ze de speciale Bio- Racer teamkleding. Aankomende maandag (6 februari) stapt de hele groep voor het eerst op een spinningfiets om vervolgens vrijdag (10 februari) op het wielercircuit van Maassluis kennis te maken met de klikpedalen en shifterschakelhendels van de Eddy Merckx-fietsen. Vanaf dat moment fietst de groep drie keer in de week met als gezamenlijk einddoel de zware heuveltocht door de Luxemburgse heuvels. “Maar naast dat fysieke doel, waarvoor nog heel wat trainingskilometers en zweet zullen moeten passeren, gaan we vooral ook voor groei bij de deelnemers op de lange termijn,” doelt begeleider Dyonne Molleman op het achterliggende doel om de deelnemers ook psychologisch te begeleiden en ondersteunen en waar mogelijk te helpen aan een baan of stageplaats.