Van 15 tot en met 17 september 2017 organiseerde Delta Cycling samen met Drift de CycleHack Rotterdam. Gedurende het weekend bedachten Rotterdammers diverse ideeën om mensen in de stad meer, veiliger en leuker te laten fietsen.

De CycleHack Rotterdam was onderdeel van de wereldwijde CycleHack. In 26 steden over de hele wereld kwamen dit weekeinde fietsenthousiastelingen samen in hun stad om hun hersens te kraken om het fietsen verder te brengen. Zo ook in Rotterdam.

Ervoor zorgen dat er meer gefietst wordt door meer mensen, dat was het belangrijkste doel voor de CycleHackers in de Maasstad. Dat bleek uit de kansen-en-bedreigingen-inventarisatie waarmee de hackaton op vrijdagavond aftrapte. Meer fietsen en meer mensen op de fiets heeft gezondheids- en participatievoordelen, zo beargumenteerde de Hackers.

Wat is er voor nodig om mensen meer en meer mensen te laten fietsen? Dat was de vraag waar vanaf zaterdag een tastbaar antwoord op moest worden gegeven door de teams. “Het fietsen moet leuker zijn, zodat mensen het idee hebben dat ze iets missen als ze niet fietsen,” vond een van de groepen. “Het fietsen moet veiliger, zodat ouders kinderen zonder twijfel op de fiets naar school kunnen sturen,” zei een andere groep. “De toegang tot de fiets moet verbeterd worden, zodat ook gezinnen met een lager inkomen een fiets kunnen bezitten,” was de analyse van een derde groep.

Met deze gedachtes werkten de teams naar een bijdrage voor het verhogen van de fietsparticipatie in Rotterdam. Zondag rond het middaguur lagen er drie tastbare prototypes klaar om aan deze achterstand een einde te maken.

DAETOUR.
Maak eens een andere route door de stad, een themaroute of iemand anders favoriete weg. Creëer je eigen dwaalroute!

08-HJ20170916-23803302.jpg

WhatsApp-Image-2017-09-18-at-14.20.29.jpeg

OV-Meetfiets
Realtime big data verzamelen via deelfietsen voor een gezonder Rotterdam waar meer gefietst word!

OV-MeetFiets.jpg

BikeBadge
Spelenderwijs het fietsen leuker maken met challenges, clinics en vaardigheden om het fietsen leuker te maken. Verdien badges voor prestaties!

IMG_0264.jpg

BikeBadge.jpg

FitsClub
Voor iedereen een fiets. Fietstoegang verschaffen door deelfietssysteem waarbij iedereen tegen een kleine bijdrage altijd een fiets op maat kan bezitten.

Fitsclub.jpg

IMG_0261.jpg

Winnaars

Het team van de BikeBadge en de Fitsclub sloegen de handen ineen en werden de grote winnaars van de CycleHack Rotterdam. De jury was zeer te spreken over het sociale aspect dat het concept ook raakt naast het doel om meer mensen te laten fietsen. Zij kregen een geldbedrag dat door de Gemeente Rotterdam ter beschikking is gesteld om het idee verder uit te werken.

IMG_0279.jpg