02 juli 2018
Delta Cycling

Zonovergoten NK & Ronde van Kralingen weekend

Afgelopen week vonden in en om Hoogerheide de Nederlandse kampioenschappen wielrennen plaats. Op de Brabantse Wal streden zaterdag de belofte- en zondag de eliterenners op de rood-wit-blauwe trui en de klanken van het Wilhelmus.

Voor de start van de beloftenwedstrijd reden we met een groepje relaties een mooi rondje over de "geheime" kasseien van Hoogerheide en de Oesterdam. Bij terugkomst konden we nog net Rotterdamse Chantal Blaak naar haar tweede nationale titel op rij schreeuwen.

Beloftewedstrijd NK

Zaterdag verschenen zes renners van Delta Cycling Rotterdam aan de start van het NK onder 23 jaar. De zes (Sjoerd Bax, Marijn van den Berg, Jens van den Dool, Vincent Hoppezak, Gijs Meijer en Justin Timmermans) kregen van ploegleider Bennie Lambregts de opdracht mee om aanvallend te koersen.

Na de grote eerste lus moest het peloton nog 10 rondjes van 11,5 kilometer rond Hoogerhiede afleggen. Het rondje was ronduit lastig te noemen. Smalle banen, een klein klimmetje en een kasseienstrook maakte het parcours onderscheidend en rijp voor de nodige aanvallen. Een van de aanvallen kwam op naam van Jens van den Dool. De Hoogbloklander reed een tijdje vooruit met Maastrichtenaar Nils Sinschek. De twee bleven niet vooruit, maar een voorbode voor een tumultueuze finale was het wel.


In schuifjes sloten steeds meer renners aan bij het tweetal. Uiteindelijk groeide de groep aan tot bijna veertig renners. In die groep zagen we vijf renners van Delta Cycling.

Update Vincent Hoppezak

Op dat moment waren dat alle renners van de Rotterdamse equipe die nog in koers waren; Vincent Hoppezak kwam in de eerste plaatselijke omloop onzacht in aanraking met het Brabantse asfalt. De Nieuwerkerker moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar constateerde de artsen een scheurtje in zijn schouderblad. Verder staan er een aantal lelijke krassen op de rug en het bovenbeen van de jonge renner.

Terug naar de koers. De vijf renners van Delta Cycling in de kopgroep reden goed mee van voren, maar konden niet voorkomen dat vijf renners een lichte voorsprong konden nemen in de finale van de wedstrijd. Favoriet Julius van den Berg was de enige renner die nog de oversteek naar de kopgroep wist te maken. “Julius probeerde het vijf keer. Vier keer zat ik op zijn wiel, maar de vijfde keer kon ik net niet mee,” zou Justin Timmermans daar later over zeggen.

Van den Berg wist de aansluiting te maken en even later ook uit de kopgroep te vertrekken. In zijn tijdrijdersmodus soleerde de aanstaand profwielrenner naar de zege. Achter hem klasseerde Justin Timmermans zich met een elfde plaats als beste renner van Delta Cycling Rotterdam. Sjoerd Bax en Marijn van den Berg finishten met hun respectievelijk 17e en 18e plaats ook nog in de top 20.

Elitewedstrijd NK

Met een kleine selectie van drie renners startte Delta Cycling zondag aan het elite NK. De opdracht was wederom om aan te vallen. Toen een groep van vijf renners de ruimte kreeg van het peloton en daar geen renner van Delta Cycling bij zat werd het een moeilijke opdracht. De kopgroep kreeg bijna tien minuten voorgift.

Toen de achtervolging, geleid door Sunweb, aan de achterstand begon te knabbelen werd het een zware afvalkoers op het bochtige circuit. In de finale bleef een elitegroepje over waarin Mathieu van der Poel zijn snelle benen toonde en de Hollandse driekleur opeiste.

De mannen van Delta Cycling Rotterdam haalden de finish uiteindelijk niet.

Ronde van Kralingen

Terwijl de profs hun NK afwerkten stond de Rotterdamse wijk Kralingen in het teken van de breedtewielersport. Een waar wielerfeest op de Lusthofstraat, georganiseerd door Delta Cycling stichtingvoorzitter Dannis de Redelijkheid en zijn team.

Voor jong en oud uit alle windstreken was er iets te beleven rondom de fiets. Met dikkebandenraces, slowbikewedstrijdjes, handbikewedstrijdjes en wielerwedstrijden in allerlei categorieën liet de Ronde van Kralingen vooral zien dat fietsen cool is voor iedereen.


Directeur Frank Kwanten en communicatieman Mark van der Linden mochten en passant nog het podium bestijgen om de bloemen en de zoenen te ontvangen na de funklassewedstrijd. Eamon Lucas werd tweede in de fixed gear race.  

Deel dit artikel: