27 augustus 2018
Delta Cycling

Veenendaal-Veenendaal, Tour de l’Avenir en Ronde van Midden-Nederland

De afgelopen week waren de mannen van Delta Cycling weer volop actief op de Nederlandse en internationale wegen. Een overzicht.

Veenendaal-Veenendaal

Een van de grootste eendagsklassiekers van Nederland wordt verreden rond Veenendaal. In de Veenendaal-Veenendaal Classic reden de renners van ploegleider Bennie Lambregts een goede wedstrijd. Tijdens de beklimming van de Emma Pyramide zagen we Sjoerd Bax in een aanval meeschuiven en dat was slechts een van de vele moves waarin de renners van Delta Cycling vertegenwoordigd waren.

Uiteindelijk was een sprint, een uitvalspoging van twee renners ten spijt, niet te voorkomen. De renners van Lotto NL-Jumbo deden waarvoor ze naar de Utrechtse Heuvelrug waren gekomen: hun kopman Dylan Groenewegen naar de winst dirigeren.

In de laatste kilometers was Delta Cycling nog bijzonder goed vertegenwoordigd in het sprintgeweld. Marijn van den Berg, Luuc Bugter, Sjoerd Bax en Jason van Dalen mengde zich in de strijd om de eerste plaatsen. Jason van Dalen zette vervolgens de sprint in en wist een verdienstelijke achtste plaats te behalen.

Tour de l’Avenir

Jens van den Dool was de afgelopen anderhalve week met de Nederlandse selectie actief in de Tour de l’Avenir. De beloftevolle jongeling uit Hoogblokland was eerder dit seizoen in de Vredeskoers positief opgevallen bij bondscoach Peter Zijerveld en mocht zijn kunsten vertoen in de ‘Tour de France voor beloften’.

Tijdens de eerste zes etappes wist Van den Dool zich bij de besten te handhaven. In de vierde rit snelde hij met zijn Nederlandse ploegmaten naar de vierde plaats in de ploegentijdrit. In de twee overgangsetappes die volgde schoof Jens op naar de elfde plaats in het klassement.

Toen de Tour de l’Avenir vervolgens de Alpen aandeed was het aan Jens om uit te vinden hoever hij de wat meer ervaren klimgeiten kon volgen op de flanken van cols die regelmatig scherprechter zijn in de Tour. Daarnaast kwam er een andere rol bij voor de 19-jarige renner. Ploegmaatje Thymen Arensman klom met de besten mee en het was aan Jens en zijn teammaten van de KNWU-selectie om hem te helpen aan een goede eindklassering. Met een tweede plaats in het eindklassement is dat meer dan geslaagd. Jens eindigde in zijn eerste Tour de l’Avenir zelf als vierendertigste.

Ronde van Midden-Nederland

De Ronde van Midden-Nederland werd dit jaar voor het eerst in jaren weer een zeer aantrekkelijke en open wedstrijd. De ploegentijdrit die de laatste jaren op de zaterdag voor de klassieker werd gehouden werd afgeschaft en daarmee was de controle in het peloton op zondag een stuk minder aanwezig.

In de heuvelzone op de Utrechtse Heuvelrug toonde Marijn van den Berg aan in bloedvorm te verkeren. De renner uit De Meern won de eerste twee bergsprint vanuit het peloton en vervolgens kwam hij in de kopgroep van drie die uitliep naar een voorsprong van meer dan drie minuten.

In de kopgroep ging Van den Berg opnieuw achter de bergpunten aan. Liefst vijf van de zes bergsprints wist hij te winnen en later werd Marijn van den Berg door de organisatie aangeduid als de meest strijdlustige renner van de dag. Daarmee mocht de 19-jarige renner, die op een steenworp afstand van de finish woont, twee maal op het podium verschijnen.

Toen het peloton de Lekdijk opdraaide en de wind van schuinachter in de wielen blies explodeerde het peloton een waaier van negentien renners wist de aansluiting te maken met de kopgroep. In die groep namens de groen-witte Rotterdamse ploeg naast Marijn van den Berg ook Justin Timmermans en Jason van Dalen.

In de finale probeerde verschillende renners een groepssprint te ontlopen. Justin Timmermans deed een poging, maar was leeg en ook Marijn deed nog een poging. De renners achter hen lieten ze echter niet wegrijden. Bij een late uitval van de Deen Casper von Folsach kwam er geen directe reactie. De Deen verraste de groep en soleerde naar de winst. In de sprint erachter werd Jason van Dalen zevende, een plekje voor Justin Timmermans. Marijn van den Berg eindigde als negentiende.

Deel dit artikel: