04 juni 2018
Delta Cycling

Sterk Delta Cycling vergeet zichzelf te belonen in Ronde van Limburg

In de Ronde van Limburg zagen we gisteren een sterk Delta Cycling Rotterdam. Toen het er echt op aankwam vergat de ploeg van Bennie Lambregts zichzelf te belonen met een topklassering.

Vanaf het begin van de lastige Ronde van Limburg staken de renners van Delta Cycling hun neus aan het venster. In de grote ronde door Zuid-Limburg waren onder andere de bekende beklimmingen van de Keutenberg, Gulpenerberg, Piemert, Mheerelindje, Cauberg, Adsteeg, Maasberg en Snijdersberg.

Op de tweede klim van de dag, de beklimming van Swikhuizen was Jason van Dalen al op de voorposten te vinden. De renner uit ‘s Gravenzande wilde zijn goede vorm uit Ierland doortrekken in het glooiende Limburgse landschap. Het was Vincent Hoppezak die meezat in de eerste belangrijke kopgroep.

Even later op de Keutenberg barstte de koers voor het eerst echt los. Veel wit-groen gekleurde tenues waren ook nu weer op de voorposten van het peloton te vinden toen ook de andere toppers uit de Topcompetitie zich in de debatten meldde.

Op de Gulpenerberg sprokkelde Sjoerd Bax punten voor het bergklassement, omdat hij daar voorin het uiteengeslagen peloton bovenkwam.

Na de Keutenberg en de Gulpenerberg voerde het peloton naar de Piemert, waar Rens Tulner zijn benen eens testte en met het eerste groepje de beklimming bedwong. Het groepje van zeven renners waar Rens Tulner deel van uitmaakte was te gevaarlijk en werd al snel in de kraag gegrepen.

Een nieuwe kopgroep ontstond niet veel later. In de aanloop naar de Cauberg ging Gijs Meijer op de pedalen staan. In zijn kielzog volgde vier medevluchters. Het groepje kreeg een voorsprong van 20 seconden. Negen renners gingen in de achtervolging op de leiders, met daarbij Adriaan Janssen.

De twee groepen smelten samen en het peloton rijdt inmiddels op bijna anderhalve minuut achterstand. Daniel Abraham Gebru probeerde het even alleen, kreeg tien seconden voorsprong, maar net na de eerste beklimming van de Adsteeg op de lokale ronden (over de Adsteeg, Maasberg en Snijdersberg) viel hij terug in de groep van twaalf achtervolgers.

Het peloton hield de benen stil en de kopgroep vergrootte de voorsprong naar bijna drie minuten. Op dat moment was het Adriaan Janssen die alleen wegreed uit die kopgroep. De renner uit Diepeveen reed eerst tien seconden bij zijn medevluchters weg en verzamelde kilometer voor kilometer een meer voorsprong. Op de Maasberg was de voorsprong 40 seconden.

De voorsprong groeide verder in tot op anderhalve minuut in de tweede lokale ronde op de Adsteeg. Het peloton had echter ook de gang weer gevonden, want zij volgden al op twintig seconden van e achtervolgers.

Uit dat peloton reden op de een na laatste beklimming van de Snijdersberg drie renners weg. Hun namen: Kelvin van den Dool, Piotr Havik en Rick Ottema. Deze drie haalden de achtervolgers bij en lieten hen vervolgens staan. De voorsprong van Adriaan Janssen werd in rap tempo kleiner.

Op de Adsteeg haalden Havik, Van den Dool en Ottema Adriaan Janssen bij. Janssen kon het tempo niet langer volgen en viel terug. Achter de drie nieuwe koplopers ontstond een groepje van eerst vijf en later elf achtervolgers. Hierin was Delta Cycling goed vertegenwoordigd. Jason van Dalen, Luuc Bugter en Sjoerd Bax zaten in deze groep en ook Adriaan Janssen sloot hierbij aan.

De drie koplopers waren echter gevlogen. Bet drietal ging in de laatste korte plaatselijke omloop van 11 kilometer uitmaken wie er met de winst vandoor ging. Kelvin van den Dool probeerde nog aan te vallen, maar werd gecounterd door Piotr Havik. In de sprint legde Rick Ottema beide kemphanen er op, al was het nipt.

Peter Schulting en Hartthijs de Vries wisten nog uit de achtervolgende groep te ontsnappen en vierde en vijfde te worden. Luuc Bugter wint vervolgens de sprint van de groep en komt als zesde over de streep, voor Sjoerd Bax (7e). Jason van Dalen wordt tiende en Adriaan Janssen twaalfde. Janssen kreeg voor zijn 'move van de dag' nog de prijs voor de strijdlust naar het podium. Ook stijgt hij met stip naar de derde plaats in het bergklassement na zijn lange solo.

Liefst vier renners eindigen in de top vijftien van een van de zwaardere klassiekers in Nederland. Daarmee schuift Delta Cycling vier plaatsen op in het ploegenklassement.

Ploegleider Bennie Lambregts zag vooral één moment waarop de Rotterdamse equipe de kansen op winst verloor. “Bij de een na laatste beklimming van de Snijdersberg reden Havik, Ottema en Van den Dool weg. Daar zat niemand van ons bij op dat moment. Dat is zonde. Vervolgens zie je wel dat we heel goed in orde zijn, omdat we met zijn vieren in de groep daarachter zitten. In de tweede groep win je de koers helaas niet.”

Deel dit artikel: