24 mei 2018
Delta Cycling

Sjoerd Bax, het verhaal - deel 1/3

“Ik zat eerst bij de Rabobank en ik was al lange tijd geblesseerd aan mijn rechter knie. Ik had al anderhalf jaar geen wedstrijden meer gereden. Begin dat jaar ben ik geopereerd. Dat was 2016. In februari ben ik geopereerd. Het herstel duurde lang. Ik kwam niet aan wedstrijden toe.

Langzaam ging het toen beter en richting september kon ik weer wat meer trainen. Maar op dat moment had ik nog geen ploeg, want ik dat jaar geen enkele wedstrijd gereden. Toen heb ik zelf contact opgenomen met Jim (van den Berg, red.). Hij zei: ‘kom maar op een gesprek’. Dus toen ben ik daar naartoe gegaan en mijn hele situatie uitgelegd. Toen zei Jim dat hij me wel een maximaaltest wilde zien doen. Voor wat ik toen trainde was die test goed. Ik trainde op dat moment ongeveer acht uur in de week.

Sjoerd V
Sjoerd Iii
Sjoerd Iv

Toen hebben we afgesproken om het met elkaar te gaan proberen. Vanaf dat moment werd ik begeleid door Jelle (de Jong, red.). Als ik me goed genoeg ontwikkelde en het herstel doorzette mocht ik bij de ploeg komen. Ze zeiden: ‘als je knie dan toch weer opspeelt is het pech voor ons, maar dan hebben we het risico genomen’. Het was dus wel een risico vanuit de ploeg gezien om dit traject met mij aan te gaan.

Ik ben vanaf oktober door de ploeg begeleid. Ik kon steeds meer doen en beter trainen. Ik kon al een contract krijgen vanaf januari (2017), maar de ploeg zei ook dat het beter was voor mijzelf om wat later in te stromen. In het begin van het jaar hem ik wat criteriums gereden voor mijn oude club, Jan van Arckel. Toen ik een criterium won wisten we allemaal dat het moment daar was dat ik er klaar voor was om bij de ploeg te komen. Dat was in mei. Nu dus precies een jaar geleden.”

36500653453 1B77F47Aa8 K
36887036060 37Db49E9A5 K
37141304022 30Ad53710A K

De revalidatie duurde lang. Misschien wel langer dan Sjoerd verwachtte en langer dan hij zelf voor lief wilde nemen. Heeft hij altijd vertrouwen gehouden dat je terug kon komen op zijn oude niveau?

“Ik dacht daar eigenlijk niet echt heel veel aan. Ik vind het fietsen zelf veel te leuk om te zeggen ‘ik stop ermee!’. Dus het was voor mij meer de keuze dat ik hoe dan ook door wilde gaan met fietsen. Ik bleef gewoon doorgaan met alles wat ik kon doen om beter te worden en met herstellen. Uiteindelijk bleek dat gelukkig weer op het niveau te zijn als dat ik daarvoor was.

Dat wist ik van tevoren niet. Ze hadden het wel gezegd bij de operatie, maar het herstel duurde veel langer. Maar ik heb nooit het idee gehad dat ik mijn hele leven niet meer goed zou kunnen fietsen.”

Uiteindelijk komt Sjoerd Bax dus terug op zijn oude niveau. Misschien is hij zelfs al beter dan ooit tevoren. Met een prachtige overwinning in de Eurode Omloop eind vorig jaar liet de Uppelaar aan iedereen zien dat hij weer iemand is om in de gaten te houden.

“Dat was echt een prachtig moment,” zegt Sjoerd Bax als hij kijkt naar de foto hierboven. “Het was toch eindelijk de echte bevestiging. Ik had de koersen ervoor ook goed gereden, mar met de overwinning kwam bij mij het gevoel van ‘ja, ik kan het nog!’. Toch een soort van revanche. Aan de buitenwereld laten zien ‘ik ben er nog en houd maar rekening met me’.

37171436661 186E65307F K
37112177592 3B2Ce21084 K
36476851614 Ea3E3A561D K

Pijnvrij fietsen is voor Sjoerd Bax iets wat hij lange tijd niet heeft ervaren.

“Dat is het punt. Ik fiets sinds mijn juniorentijd altijd met een klein beetje pijn. Dat is in de afgelopen jaren heel erg geworden en dat is nu weer naar een beetje gegaan. Ik heb nog nooit en moment gehad dat ik echt helemaal zonder last fietste. Het is ook heel langzaam van veel pijn naar minder gegaan.”

Is hij dan niet bang dat de hevige pijn weer terugkomt?

“Soms voel ik wel wat. Echt terugkomen kan niet, want wat kapot was is weggesneden. Het kan dus niet nog een keer kapot. Ik heb wel eens dat ik wat voel. Ook de dag voor Polen (de Carpathian Couriers Race waar Bax tweemaal op het podium eindigde en de leiderstrui voor vier dagen droeg, red.). Dan denk ik ‘shit, ik voel hem ineens weer’, maar een kwartier later voel je niks meer en dan is het weer goed.”Stay tuned voor deel 2/3.

Sjoerd
Sjoerd 1
Sjoerd Trui

Deel dit artikel: