27 mei 2018
Delta Cycling

Luuc Bugter wint eindklassement Rás Tailteann!

Rotterdams feest in Ierland na de laatste etappe in de Rás Tailteann. Luuc Bugter zet in de laatste etappe het klassement naar zijn hand na een truc-speciaal in samenwerking met Sjoerd Bax en zijn andere ploegmaats van Delta Cycling Rotterdam.

Aan het begin van de laatste etappe verdedigde Thièry uit Zwitserland een voorsprong van tien seconden op Luuc Bugter.

Een groepje van acht avonturiers kreeg gedurende lange tijd in de etappe wat vrijheid van het peloton. Wegblijven lukte het groepje echter niet. Het peloton had nog een belangrijker strijd te voeren.

Op het plaatselijke rondje, in de laatste kilometers van de laatste etappe voerde de koers zich naar een absolute climax.

Sjoerd Bax, die eerder deze week nog met koorts kampte, bedacht een plannetje om de leiderstrui alsnog naar het kamp van Delta Cycling Rotterdam te dirigeren. Luuc Bugter vertelt: "In het laatste rondje zat een klimmetje. Niet heel steil. Daar werd de kopgroep teruggepakt en toen bedacht Sjoerd iets moois."

Sjoerd Bax vertelt over zijn move: "Ik had bedacht om zelf vol aan te gaan, met het idee dat de koploper in de achtervolging moest. Daar ben ik hard op kop gaan rijden om de leider pijn te doen. Toen ik achterom keek zag ik dat ik een gaatje had."

Voor Luuc Bugter was dat het signaal om nog een keer alles uit de kast te halen. Hij probeerde het gat naar Bax te dichten. "Op een gegeven moment hoorde ik iemand achter me roepen," vertelt Sjoerd Bax verder.  Ik had geen idee wie of wat het was."

Het was Luuc Bugter. Alleen Robbe Ghys kon hem volgen. De Arnhemmer en de Belg sloten in extremis aan bij Bax. Vanaf dat moment was het voor Bugter en Bax alles of niets. "In het begin hielp die Belg wel goed mee, maar op een gegeven moment dacht hij aan de ritzege. Terecht. Daardoor werd onze marge wel behoorlijk krap op het peloton," herinnert Bax zich.

De voorsprong van het leidende trio was bij het ingaan van de laatste drie kilometer twintig tellen. Ruim voldoende om de leiderstrui over te nemen. De leider moest zelf op kop rijden om het gat kleiner te maken. "We zijn zelf volle bak blijven rijden," aldus Luuc Bugter. "In het peloton hebben Jason, Adriaan en Rens heel veel afstopwerk gedaan en geprobeerd de leider te isoleren."

Met twee kilometer te gaan liep het verschil terug naar slechts zeven seconden. Met dat verschil behield Thièry weer de trui. Door het stoorwerk van de mannen van Delta Cycling en het feit dat de leider de achtervolging in zijn eentje moest doen was het verschil bij het ingaan van de laatste kilometer weer 11 tellen. Net genoeg voor Luuc Bugter om de eindzege te pakken. Het peloton stormde echter Bugter tegemoet in de sprint.

De Belg Robbe Ghys had zich wat gespaard en kon de etappe onbedreigd winnen. Achter hem stampte Luuc Bugter naar een tweede plaats. Achter Bugter werd Sjoerd Bax derde en vanaf dat moment ging de klok tikken.

Op het moment dat het peloton met de leider de finshlijn passeerde was het nog niet duidelijk. Was het verschil tien seconden? Negen? Elf?

Luuc Bugter, Sjoerd Bax en de leider stormden meteen op de jury af. Het rekenen duurde even. Na een aantal minuten kwam het verlossende woord. Elf seconden!

Met Luuc Bugter in de gele trui finisht Delta Cycling een zeer succesvolle week in Ierland met een absolute klapper.

Een overzicht:

Wát een week!

Het eindklassement,
Drie maal top 10 in het klassement,
Twee ritzeges,
Het puntenklassement,
Het ploegenklassement,
Elke dag een renner bij de eerste vier
en een zeer succesvol debuut voor als sportief directeur in een rittenkoers.


Het verhaal van de hoofdrolspelers zelf:

Ck3 I8429
Ck3 I8830
Ck3 I8668
Ck3 I9004
A51 I9344
A51 I9390
A51 I9392
De Nc E61 Ws Aadmqz Jpg Large
Ck3 I9372
Ck3 I9412
Ck3 I9547
De Nfa Yp Ws Aavwyj Jpg Large
A51 I9612
De Nl Ya Ox0 Aewmvb
De Nm Zrl X4 Aao Fg T Jpg Large
De Nroef W0 Aafkk L Jpg Large
A51 I0283
A51 I0212
Ck3 I9914

Deel dit artikel: