03 mei 2018
Delta Cycling

Jens van den Dool tweede in eindklassement, Delta Cycling beste ploeg in Carpathië

De laatste etappe van de Carpathian Couriers Race zat vol met spanning. Aan het begin van de etappe verdedigde Sjoerd Bax 23 seconden voorsprong in het algemeen klassement.

“De etappe startte met een ideaal scenario,” vertelt ploegleider Bennie Lambregts. “Binnen de eerste kilometer reed Jens van den Dool weg in een kopgroep. In die kopgroep was hij de best geklasseerde renner.”

De kopgroep bestond, nadat er een paar renners de oversteek wisten te maken, uit 11 renners. “Dat was perfect,” aldus Lambregts. “Jens kon schermen met Sjoerd Bax als klassementsleider in het peloton en hoefde dus niet mee te draaien in de kopgroep. In het peloton hoefde de renners ook geen kopwerk te doen, omdat Jens in de kopgroep de best geklasseerde renner was.”

Beter kon de etappe dus niet beginnen. De kopgroep kreeg in de lastige slotrit genoeg voorsprong om na te gaan denken over ritwinst. “Omdat het gat groot genoeg was, kon Jens ook na gaan denken over eindwinst,” wist Lambregts. De achterstand van Van den Dool bedroeg slechts iets meer dan een halve minuut, terwijl het gat op de eerste achtervolgers lang ruim een minuut bleef. “Dus ging Jens ook meerijden op kop van de kopgroep. Bergop liet hij meteen zien een van de sterkste renners in koers te zijn.”

Dat Jens van den Dool sterk was bergop, voelde ook zijn medevluchters. Een voor een vielen ze af en zo werd het groepje koplopers steeds kleiner. Uiteindelijk bleef de Hoogbloklander over met een Italiaanse renner.

In de achtergrond gebeurde iets dat het koersverloop drastisch zou beïnvloeden. In het peloton maakte de Poolse renner Maciejuk zich los met een groepje van zeven medevluchters. De nummer drie van het Wereldkampioenschap Tijdrijden bij de junioren van vorig jaar stond dichter in het klassement dan Jens van den Dool, maar wist aan te sluiten bij de twee leiders. In het groepje zat ook Rens Tulner, die opnieuw een sterke wedstrijd reed.

“Ik ben toen naar de kopgroep gereden en gezegd dat Rens zich af moest laten zakken om Sjoerd bij te staan in het peloton,” zegt Lambregts. “Sjoerd kon op het moment dat het groepje wegreed niet mee. Rens en Sjoerd hebben vervolgens beulswerk verricht in de achtergrond om terug vooraan te komen. Sjoerd is nog weggesprongen uit het peloton, maar wist de aansluiting net niet te maken.”

De kopgroep van acht renners ging sprinten om de dagzege. Daarin was de Italiaan Bais de snelste. Maciejuk finishte in dat groepje, voldoende om Sjoerd Bax te passeren in het klassement. Op slechts acht seconden werd Jens van den Dool tweede in het klassement. In de etappe finishte hij als achtste.

Sjoerd Bax werd negende en overbrugde met Rens Tulner nog bijna het gat naar de koplopers. Samen reden ze een gat van bijna twee minuten (!) dicht. Tulner werd twaalde in de etappe. Daarachter won Marijn van de Berg het sprintje van een uitgedund peloton; dertiende.

“De mannen verdien echt een pluim. De jongste jongens van de ploeg hebben berenwerk verricht en ik heb ze zienderogen beter zien worden,” is Bennie Lambregts achteraf positief. “Ook Jens was ontzettend goed vandaag. Hij heeft zijn tweede plaats dubbel en dwars verdient en was bergop een van de allerbeste.”

Jens van den Dool wordt dus tweede in het eindklassement. De negentienjarige renner moet alleen Maciejuk voor zich dulden. Door zijn achtervolging met Rens Tulner weet Sjoerd Bax de schade te beperken en een vierde plaats in het klassement veilig te stellen. Tulner zelf stormt uiteindelijk de top tien binnen en eindigt als negende. Marijn van den Berg schuift vijf plekken op en sluit de Carpathian Couriers Race af als vierentwintigste. Vincent Hoppezak haalde na al het werk dat hij deed voor de ploeg de finish van de laatste etappe niet.

“Ik vind het onzin dat mensen zeggen dat je niks wint als je niet gewonnen hebt, vervolgt Lambregts bijna filosofisch. “We winnen het ploegenklassement en koersen de hele week dominant. Terugkijkend op deze week heb ik een hele goede ploeg gezien en mogen we tevreden zijn. In het eindklassement staan we met drie renners bij de eerste tien. Niet gek. Hier kunnen we echt verder mee.”

Deel dit artikel: