23 mei 2018
Delta Cycling

Jason van Dalen maakt er twee op rij van in Ierland!

Na de fraaie overwinning van Luuc Bugter in etappe drie was er gisteren opnieuw succes voor de mannen van Delta Cycling Rotterdam in de Rás Tailteann. In de koninginnenrit wel te verstaan. De hoofdrolspeler vertelt.

“Ik voelde me in het eerste uur van de wedstrijd helemaal niet zo goed,” zegt Jason van Dalen. “In de derde etappe die Luuc won zat ik heel de dag in de aanval en dat hakte er behoorlijk ik. Bij de start had ik nog behoorlijk zware benen.”

Gelukkig voor Van Dalen hoefde hij in het begin van de etappe de koers niet te maken. Er waren verschillende uitlooppogingen te noteren, waaronder eentje met Adriaan Janssen. Janssen kreeg met zijn groepje echter niet de zegen van het peloton en werd al snel weer ingerekend.

“Daarna ging er een groepje van vier renners lopen,” weet Jason van Dalen. “Die kregen een beetje ruimte. De Zwitsers (de ploeg van de leider in het klassement, red.) gingen controleren tot aan de lange klim.”

Op die lange klim was het ieder voor zich. “Daar werd er behoorlijk hard omhoog gereden,” zegt de ’s-Gravenzander. “De klim was een kilometer of zeven lang en de laatste kilometer was 10% gemiddeld. Best lastig dus. Toch wisten we met de hele ploeg in de eerste groep te blijven.”

Die eerste groep werd fors uitgedund op de Healy Pass. “Wij bleven dus met vijf vooraan in een groep van 27,” gaat Van Dalen verder. “Op dat moment ben ik meteen naar Adriaan toegegaan en heb gezegd dat ik alleen op heel belangrijke aanvallen zou reageren en me verder zou sparen voor een eventuele sprint. Ik zei dat Adriaan en Rens wel kans maakte om met een aanval een goede uitslag te rijden.”

Die aanvallen bleven uit tot in de allerlaatste kilometers. “Op het allerlaatst reed er nog één renner weg,” zag Jason van Dalen. “Adriaan Janssen heeft het gat op hem dichtgereden en toen nog ongeveer zevenhonderd meter het tempo opgevoerd. Toen kwam ik in het wiel bij Robbe Ghys van de Belgische selectie. Ik sprintte uiteindelijk gewoon veel sneller dan hij,” denkt hij lachend terug aan de sprint.

Met een uitbundige schreeuw kwam Jason van Dalen als eerste over de finish na de lastige heuvelrit. “Zo! Dit was echt vet! Er kwam meer uit dan een klein beetje ontlading.”

Luuc Bugter finishte als vijfde in de etappe en mocht net als Jason naar het podium. Bugter behoudt zijn groene puntentrui.

Foto's winst etappe 4

Fotocredits: Bryan Keane (Inpho)

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Deel dit artikel: