09 maart 2017
Delta Cycling

Frank Kwanten: "De fiets is mijn rode draad"

Toen ik drie was verhuisde ik van Eindhoven naar forensendorp Nuenen. Ik leerde er fietsen en zag mijn vader dagelijks door weer en wind opstappen voor een kleine 10 kilometer richting zijn werk in de grote stad. Zelf moest ik te voet naar school. Er waren te weinig fietsenstallingen op het plein en wij woonden te dichtbij (net binnen een kilometer) om aanspraak op stallen te maken. In die tijd hadden we een paar jaar geen auto en gingen we elk weekend zeven kilometer op de fiets naar opa en oma.

Later mocht ik wel met de fiets naar school, de middelbare school. Ruim vier kilometer naar de rand van Eindhoven. Ik reed stapvoets met twee klasgenoten naast elkaar, in een pelotonnetje of in mijn eentje voorover het stuur tegen de wind. Op de fiets vond ik inspiratie, vrienden en richting. Toen mijn vader in 1996 zijn stalen Gazelle Champion inruilde voor een carbon Trek mocht ik op de Gazelle. Ik ging in 1997 af en toe met een klasgenoot en de toerclub mee en besloot in het najaar om te gaan koersen. Begin maart 1998 reed ik mijn eerste wedstrijd, Rundum Straelen. Ik werd veertiende in een massasprint met 200 nieuwelingen en was verkocht. De week erna gingen de beenharen eraf, een maand later volgde de eerste bloemen en een paar maanden later werd het lidmaatschap bij de voetbalvereniging opgezegd.

Twintig jaar geleden begon ik met wielrennen en sindsdien is de fiets de rode draad. Het heeft me gevormd. Een ontdekkingstocht, vol vrijheid en beweging. Ik ontmoette mijn vrienden dankzij de fiets, vond er mijn werk, startte er met ondernemen en laat me dagelijks inspireren door de fiets.

Inmiddels ruilde mijn vader zijn stadsfiets in voor een e-bike en fiets hij nog elke dag naar Eindhoven terwijl hij de auto laat staan. Zelf fiets ik voornamelijk op een stalen Union met de  kinderen van en naar het Kinderdagverblijf, 1100 meter van ons huis. Volgend jaar gaat mijn dochter naar school. Haar basisschool is op loopafstand van ons huis.  Veilig en bereikbaar. Later gaat ze wellicht met de fiets. Dat is snel, gezond en geeft vrijheid. Laat vrijheid en beweging een mooie versneller voor haar behoeften zijn, zoals het ook voor mij was. Het fietsklimaat behouden zodat mijn kinderen ook veilig kunnen blijven fietsen motiveert me elke dag. Net als het ondersteunen van jongeren of fietsers om vooruit te komen. De fiets als motiverende schakel.

Trappen blijft

Frank Kwanten
General Manager Delta Cycling Rotterdam

Frank 2

Deel dit artikel: