03 september 2018
Delta Cycling

Delta Cycling verdiende meer in met pech overladen Antwerp Port Epic

Een aantal jaar geleden sloeg de organisatie van Schaal-Sels een nieuwe weg in. De koers die al decennialang op de wielerkalender staat en winnaars als Herman van Springel, Edwig Van Hooydonck, Wilfried Peeters en Steven de Jongh kende zocht sinds een aantal jaren alle kassei-, gravel-, puin- en modderstroken rond de Antwerpse haven op.

Dit jaar splitste de koers in tweeën. De koers met de naam Schaal-Sels keerde terug naar de roots. Een vlak criterium door de straten van Antwerpen. De Antwerp Port Epic namhet parcours van de Schaal-Sels ‘nieuwe stijl’ over en joeg een goed gevuld profpeloton over kilometerslange hotseknotsewegen door Antwerpen en omgeving.

Gisteren was dat feest aangebroken. 207 kilometer koers, waarvan ruim 60 kilometer onverhard of kasseien. Een aantal Antwerpse boeren stellen jaarlijks een dag hun achtertuin beschikbaar, zodat het Antwerp Port Epic-peloton hun duels kunnen uitvechten op drassige grasstroken en modderpaden tussen de maisvelden om vervolgens via kasseistroken en puinwegen terug te keren naar de haven om van daaruit weer opnieuw te beginnen.

Delta Cycling Rotterdam zakte gisteren van de ene wereldhaven af naar de anderen en stond aan de start van dit wielerspektakel. De renner met de minste pech en het meeste geluk maakt de grootste kans op eremetaal bij terugkomst op het Schengenplein. De pech was echter niet aan de zijde van de Rotterdamse ploeg.

De ploeg van ploegleider Jim van den Berg begon voortvarend aan de Antwerp Port Epic. De renners in het groen-wit staken hun neus geregeld aan het venster en deden bedreven mee aan de jacht op de aanval van de dag.

Na 29 kilometer was er dan een groepje dat mondjesmaat een voorsprong op het peloton veroverde. In die groep was het onmiskenbaar Amerikaan Eamon Lucas die de kleuren van de Rotterdamse equipe deed tonen. Samen met het Tarteletto-duo Rob Ruijgh en David Boucher en CCC-Pool Pawel Bernas.

Het peloton deed het wat rustiger aan en het viertal aan de leiding kon uitlopen naar een voorsprong van meer dan vijf minuten. Op de eerste stroken liet Eamon Lucas zien goed te kunnen sturen. Hij deed van zich spreken vooraan. Achter hem bleef Delta Cycling de pech niet bespaard op de eerste onverharde stroken. Eerst reed Gijs Meijer lek. Ploegleider Jim van den Berg kon de jonge Noord-Hollander vanuit de volgerskaravaan depanneren. Op het moment dat Van den Berg met de ploegleidersauto bij Meijer was, reed ook Jason van Dalen lek. Het betekende voor Van Dalen dat hij langer moest wachten op een nieuw wiel. Enkele minuten later kon ook hij zijn achtervolging inzetten.

De lastige stroken volgden elkaar in rap tempo op. Op een van de troken die volgde kon Justin Timmermans een tuimelperte niet voorkomen. Timmermans viel hard en moest de strijd met een kapot wiel en een diverse bezeringen vervolgens staken. Ook Adriaan Janssen kreeg met materiaalpech te kampen. Twee lekke banden en een valpartij behoorden tot zijn verhaal van de dag. De 22-jarige renner wist zich tot tweemaal toe sterk terug te knokken naar de voorhoede van de wedstrijd, maar de derde maal was er iets te veel aan voor Janssen.

Jason van Dalen wist na zijn eerdere lekke band weer aan te sluiten bij de voorste groep achter de koplopers met Eamon Lucas. Het noodlot sloeg echter voor Van Dalen opnieuw toe precies op het moment dat hij de aansluiting wederom had gevonden. Een tweede achtervolging bracht hem niet nog een keer terug vooraan.

De enige renner die grote pech bespaard bleef was Luuc Bugter. Hij schoof steeds mee met de eerste groep achter de kopgroep en verschool zich in die groep, wachtend op wat nog komen zou.

Na driekwart koers liet Bernas in de kopgroep een gaatje vallen. Eamon Lucas waaide met de Pool van de kopgroep af en er resteerde nog twee koplopers; het Tarteletto-duo. In de achtergrond had voormalig Delta Cycling-renner Jan-Willem van Schip zich uit het peloton gewurmd. Samen met Guillaume Van Keirsbulck walste hij over de kopgroep heen. Het tweetal leek samen uit te gaan maken wie de Antwerp Port Epic ging winnen, maar Van Schip schoof onderuit in een linkse bocht in de finale. Hij probeerde nog te achtervolgen, maar werd uiteindelijk in de laatste rechte lijn opgeslokt door een achtervolgend groepje. In dat groepje sprintte een andere voormalig Delta Cycling-coureur naar de derde plaats. Taco van der Hoorn, vorig jaar nog winnaar in Merksem mocht opnieuw naar het podium.

In het eerste peloton dat een aantal minuten later finishte reed Luuc Bugter naar de eenendertigste plaats, vlak voor Adriaan Janssen. Janssen vocht zich na alle pech die hij onderweg tegenkwam naar een vierendertigste plaats. Delta Cycling verdiende meer, kreeg het niet en is vol goede moed om in de volgende wedstrijden opnieuw te laten zien waar het toe in staat is.

Deel dit artikel: