04 april 2017
Delta Cycling

BLOG | Renners zijn passanten

Toen ik bij Vacansoleil-DCM werkte heb ik geleerd dat renners passanten zijn. De sterren van de show moeten in 10 tot 15 jaar (of 20 zoals Jens Voigt) het maximale uit hun carrière halen en daarbij hoort ook nog weleens het wisselen van team. De staf en het management van een wielerploeg zijn daarentegen honkvast en hebben minder last van een leeftijdsgrens. Zij vormen het fundament van een wielerploeg en moeten de randvoorwaarden verzorgen en de toekomst van de ploeg bewaken.

Als begeleiding binnen een opleidingsploeg kun je echter enorm veel invloed hebben op de toekomst van een renner, juist ook na zijn vertrek. Zo zijn er toppers van nu die onder onze coach Bennie Lambregts snel volwassen zijn geworden, profs van nu die nog gebruikmaken van trainers uit de Delta Cycling-boedel, ex-renners die hun hele verdere professionele leven een topsportmentaliteit inbrengen en renners die nadat ze afzwaaien als renner weer betrokken worden bij de begeleiding.

Er is daarnaast nog een vorm van invloed op de toekomst waar ik trots op ben. Als Delta Cycling Rotterdam willen we namelijk dat iedereen zijn volledige potentieel kan bereiken. Dit doen we door de juiste randvoorwaarden voor een renner te creëren als ze bij de ploeg rijden, maar ook door met ze vooruit te kijken. Waar sta je over een jaar, of over drie jaar? Afgelopen week reden Coen Vermeltfoort en Taco van der Hoorn ijzersterke koersen in Vlaanderen. Met Coen besloten we eind 2015 om vol voor de Topcompetitie te gaan als kansrijke weg naar de profs. In Gent-Wevelgem sprintte hij voor plek vijf en in de weken ervoor was hij al een paar keer dichtbij winst. Knap hoe Coen vorig jaar die Topcompetitie won, mooi dat hij de kans kreeg van Roompot – Nederlandse Loterij en trots dat wij dit met hem hebben uitgevoerd.

Naast Coen viel ook Jetse Bol buiten de boot binnen onze nieuwe opzet van U27-ploeg. Toen we dit in de zomer van 2016 tegen Jetse zeiden, wist hij dat hij spoedig hulp nodig had bij het vinden van een profteam. Samen besloten we om contact op te nemen met Jorge Quintana. Een Spaanse manager heeft weer andere warme relaties dan een manager uit de Benelux en met een Spaanse domicilie en Mexicaanse vrouw was Jetse al aardig aan het inburgeren. Daarnaast is Quintana een betrouwbare man die naast het management van renners zich ook inzet voor verschillende organisatoren en een aantal ploegen helpt bij de UCI-registratie. Jorge zag het in Jetse zitten en een Pro Continentale ploeg werd gevonden. Inmiddels rijdt Jetse in het roze van Manzana Postobon uit Colombia. Die ploeg ontving afgelopen maand een invitatie voorde Vuelta, dus misschien zien we Jetse straks wel terug in de Ronde van Spanje. Voorlopig laat ook hij al vroeg in het seizoen zien op dat niveau thuis te horen.

Frank Kwanten

Deel dit artikel: