Opleiden = terug naar de roots

Delta Cycling Rotterdam is in 2017 de weg van het opleiden ingeslagen. Eigenlijk is de ploeg hiermee terug gegaan naar zijn roots en terug naar het idee waarmee ooit Van Vliet-Weba is voortgekomen uit Westland Wil Vooruit. Met een missie in het opleiden van wielrenners is de ploeg stevig verjongd en is ook het wedstrijdprogramma meer gericht op open wedstrijden waar ook jonge renners hun neus aan het venster kunnen steken.

Visie

Voor veel opleidingsploegen is een belofteprogramma en een jonge selectie de enige criteria om zichzelf het predicaat opleidingsploeg op te kunnen plakken. In onze optiek is dit een wat smalle benadering van opleiden.

Immers waar leiden we jonge wielrenners voor op? Het profbestaan is hierop het vaakst gehoorde antwoord. Maar is het doel van het opleiden van wielertalent echt bereikt wanneer iemand alles opzij zet voor een jaartje in het ProContinentale peloton met een minimum salaris van 35.000 euro?

Natuurlijk wil iedere jongen of meisje de absolute top bereiken, maar eigenlijk is aan de top blijven nog veel lastiger. Dit vereist namelijk de sociale competenties je omgeving te organiseren, de mentale vaardigheden om om te gaan met tegenslagen en de zelfkennis de juiste ingrediënten te benoemen in de zoektocht naar excellentie.

Wij proberen daarom jong wielertalent niet te vertellen hoe ze het moeten doen, maar hoe ze het zouden kunnen proberen. Dit gaat verder dan vertellen wat er nodig is op de fiets, maar juist ook benadrukken dat er ontwikkeling naast de fiets moet plaatsvinden om de absolute top te bereiken. Wij houden slechts een spiegel voor en bieden handvatten om het maximale eruit te halen. Hierbij is de fiets nooit het doel, maar een middel om te excelleren en er boven uit te steken.

Natuurlijk bieden wij ook de basis van een goede trainer, inspanningstesten, bikefittings, uitmuntend materiaal, zelfs aerodynamica testen en een uitdagend wedstrijdprogramma. Maar opleiden doen we door het belang te benadrukken van zelfreflectie, workshops over focus en planning, persoonlijkheidstesten en pop-gesprekken. En wanneer een renner na drie jaar opleiding besluit met al deze bagage aan boord zich te focussen op een maatschappelijke carriere, dan hebben wij net zo goed ons doel bereikt als het afleveren van de eerstvolgende tourwinnaar.

Banaan

Ons team

Delta Cycling Rotterdam steunt regionale renners die allemaal op zoek zijn naar hun potentieel. Bij Delta Cycling Rotterdam werken de renners onder begeleiding van ploegleiders, trainers, mechaniekers, soigneurs elke dag om daar stapje voor stapje dichterbij te laten komen.

Het team

Guiding principles

"Delta Cycling Rotterdam ontwikkelt diensten en ontplooit activiteiten waardoor de fietsgemeenschap kan groeien."

We werken met opgestroopte mouwen. Zeggen waar het op staat, zien kansen en denken inclusief. We verlangen verschilligheid en nemen gedeelde verantwoordelijkheid. We willen groeien. Samen. Vooruit. Omhoog.

#RACETHEBAR

Guiding Principles

Meer weten?